ВЕЛИКДЕНСКО АТЕЛИЕ 2018

По случай Великден – един от наи-големите християнски празници, празнуван през пролетта, на 04.04.2018 г. в ЦОП Балчик се проведе Великденско ателие. Участие в мероприятието взеха потребители на ЦОП Балчик, деца от ЦНСТ Балчик и деца от града. Инициативата имаше за цел да запознае децата с традициите на този светъл празник.

Подготвени бяха материали, от които да бъдат изработени венци, поставки и кошнички за яйца, великденски зайчета и картички. Децата, заредени с ентусиазъм, много креативност и творчески дух, създадоха красиви и шарени украси.

Всички се включиха задружно в следващия етап от мероприятието – боядисването на яйца. Децата получиха нови знания относно символиката на цветовете на яйцата. Заредени със слънчево настроение и празнични емоции , децата с желание рецитираха стихотворения и изпяха песнички, които знаят по случай празника.
В контекста на символиката на Великден всички участници бяха почерпани с традиционен вкусен козунак. Всяко дете имаше възможността да отнесе със себе си у дома направената от него пъстроцветна украса, за да зарадва своите близки и да направи празника по-шарен и весел.

Инициативата използва основата на традиционните ценности, за да осигури възможност за тяхното утвърждаване, както и възможност за контакт между децата с цел осмисляне на свободното време чрез нови занимания, осъществяване взаимодействие в група и установяване на успешни взаимоотношения в контекста на толератност и взаимна подкрепа.