МАРТИН КРЪСТЕВ: ЧУВСТВАМ СЕ ОЦЕНЕН И ЗАБЕЛЯЗАН

На 11.06.2018 г. се проведе първото издание на националните младежки награди за благородство и доблест за 2018 г., церемонията по награждаването на номинираните се състоя двореца“Врана”.

Националната младежка награда е създадена през 2017 г., за да отличи по специален начин благородството, което младите хора  проявяват и да подчертае доблестта, която носят. Тази година са номинирани 20 кандидати от страната. За избирането са направени допитвания до местната и централната власт, общественици, социално ангажирани представители на бизнеса, медии. В конкурса младите хора участваха с проекти в културата, образованието, социалната интеграция, проблемите на различните, спорта, социални грижи и здравеопазването. Отличието ще се връчва всяка година на деца и младежи до 20-годишна възраст. Учредители на наградата са Държавната агенция за закрила на детето, Фондация „Фехтовална Академия Васил Етрополски“, Малтийски орден – България, Фондация „Българска памет – братя Диневи” и физическите лица Офелия Кънева, Янко Кръндаров и Васил Етрополски. Патрон на събитието е бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Сред отличените е 15-годишният Мартин Кръстев от гр. Балчик, номиниран от СОНИК СТАРТ– дългогодишен лидер в предоставянето на социални услуги. Доброволците на СОНИК СТАРТ са номинирани за организирането и участието им в инициативи със социална насоченост и обществена значимост в малкия град и общността, което им дава възможност за изграждане на ползотворни контакти в социалното пространство, усвояване на екипната работа; усъвършенстване на личните умения и активна гражданска позиция.  Мартин е активен доброволец на Център за обществена подкрепа гр. Баличик.

След като бе отличен с престижната награда момчето сподели своите емоции и преживявания:

„Като един от получилите тази престижна награда аз се чувствам оценен и забелязан. Чувствам че това, което правя вече 3 години – фестивал „Пясъчни творения“, има смисъл и наистина защитава и утвърждава прозвището на нашата община – „Фестивален град на Балканите“

Според мен е много хубаво, че всички институции по-горе са се обединили в каузата да отличат нас тийнеджърите, поздравявам организаторите за това тяхно начинание и смятам, че тези награди трябва да се връчват всяка година, за да покажат на децата като мен и другите 19 наградени, че когато правиш нещо смислено то се оценява и забелязва от хората рано или късно.

Аз бях предложен за тази награда от Центъра за обществена подкрепа – гр. Балчик. Със  ЦОП поддържаме активни контакти вече година, а от половин година съм техен доброволец и често участвам в техни събития и помагам в тяхната организация. Надявам се, че ще продължим да работим заедно и им Благодаря за доверието и подкрепата!“