ТРАДИЦИИ И ТВОРЧЕСТВО

На 24 януари 2015 г/събота/ за първи път се проведе инициативата „Традиции и творчество“. Идеята е ЦОП Балчик да бъде притегателно място за талантливи и креативни деца, които могат да бъдат привлечени от нашата кауза и да станат  в бъдеще наши доброволци.  Инициативата премина под формата на групова работа с потребителите на ЦОП Балчик заедно с други деца от общината. Те имаха възможност да се докоснат до различни битови предмети и да се запознаят с българските традиции. В първата част беше теоретична, като в нея стана въпрос за празниците през месец януари, а именно Йордановден /06.01./, Ивановден /07.01/, Бабинден /08.01/, Антоновден /17.01./ и Атанасовден /18.01/. Децата бяха запознати с обичаите, които се спазват на тези християнски празници.

Във втората част се проведе творческа дейност, която включваше рисуване. Децата изобразяваха различни битови предмети – черги, сурвакарски торбички и други. Обстановката беше изпълнена с много усмивки, радост и детски смях. Инициативата завърши със старата българска традиция всеки да си „отгатне“ годината по орех. За добрата си работа  участниците получиха балони с логото на Център за обществена подкрепа – Балчик.

Тази групова дейност ще се провежда всяка първа събота от месеца, за да могат все повече деца  да се  запознаят с българските традиции, които са предавани от поколение на поколение и са укрепвали  български дух и патриотизъм.