„ТРАДИЦИИ И ТВОРЧЕСТВО“ ЗА ВТОРИ ПЪТ В ЦОП-БАЛЧИК

 На 7 февруари 2015 г за втори път в Центърът за обществена подкрепа се проведе групово занятие под надслов „Традиции и творчество“. Малчуганите бяха запознати с кукерските игри и обичаи, както и с обредите на 10 и 14 февруари. Почерпили вдъхновение от народните извори, заедно с нашите потребители и други малки приятели, изработихме разнообразни кукерски маски.

По-късно децата се забавляваха с характерното за Сирни заговезни – „хамкане“, „ламкане“, „люскане“. Споделяха дълго и за други обичаи на този ден – палене и прескачане на огньове, наричания на моми и момци.

Много емоции предизвика обичаят по вземане на прошка. Пречупена през ежедневието на потребителите тази традиция провокира и отключи много мнения и анализи на взаимоотношенията между различните поколения.

Поредната среща в Центърът за обществена подкрепа Балчик осмисли няколко часа от свободното време на децата и им даде хоризонти за обвързване на минало с настоящо, за подобряване на взаимоотношенията им с родители и близки.

В Центърът за обществена подкрепа чрез груповите занимания потребители и техни връстници се обединяват, за да изразят своя талант и креативност, за да се подкрепят и споделят мнения.