„Толерантни заедно сътворяваме Красивото“

На 19 май 2017г. екипът на Център за обществена подкрепа гр. Балчик осъществи инициативата „Толерантни заедно сътворяваме Красивото“, част от Национална кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“.

Събитието се проведе в двора на Етнографски музей гр. Балчик и стартира с концерт, в който взеха участие вокални групи към Клуб на инвалида „Хинап“, възпитаници на музикални школи и танцови състави към читалищата в града и децата от ДГ „Здравец“. С много ентусиазъм и всеотдайност, всички те се включиха в инициативата със своите изпълнения, обединени под мотото за толерантност. Талантите дадоха своя принос за създаването на незабравимо преживяване за всички, напомняйки за магията на музиката – като всеобщ език за изразяване и достигане до другите.

Водещ на събитието беше Димка Малева, председател на Клуб на инвалида „Хинап“. Като партньор и истински приятел, тя обедини своите усилия с екипа на ЦОП Балчик в подкрепа целите на събитието и каузата на кампанията. Водещият сподели своя опит и умения с малки помощници – Гергана Кирилова и Габриела Василева, ученички от ОУ “Св.св. Кирил и Методий“, които приеха също с ентусиазъм идеята да се включат в инициативата.

В хода на събитието не само екипът беше подготвил изненади за гости и участници. Изненада поднесе за всички и Пенка Димитрова, дългогодишен и уважаван учител в града. Тя подари на всички присъстващи своето прекрасно стихотворение „Усещане“, написано специално по повод на събитието.

В творческо ателие „Морето част от нас“ малки и големи възможност да творят заедно, материализирайки и запечатвайки момента за всички чрез емблемата на своя град – морето. Децата изразиха своята съпричастност и проявиха креативност и с рисунките на тема „Толерантни заедно сътворяваме красивото“, които бяха подредени във впечатляваща изложба. „Златните ръце на Баба“ също привлече вниманието на присъстващите със своето изящество и красота, както и посланието – за толерантността, която може да се открие навсякъде и под всякаква форма: като жест, дума, действие; като нещо, което можем да оставим на идните поколения; като способност да съхраняваме нашите традиции и споделяме с другите наученото.

„Толерантни заедно сътворяваме Красивото“ се превърна в своеобразен празник на индивидуалността, различието, но и на обединението и съпричастността между хората. Празник, в който всички присъстващи обединиха своите усилия, за да напомнят за това колко малко е нужно, за да създаваме и съхраняваме красивото за нас и нашите деца.