ПРИКАЗКИ ПО КОЛЕДА

На 19.12.17 г., с активното участие на доброволците, ЦОП Балчик организира инициатива „Приказки по Коледа“. Участие в нея взеха деца от ЦНСТ Балчик и града и пенсионерски клуб „Хинап“.

Мероприятието започна с коледни песни, изпяти от талатливите възпитаници на детска вокална група „Съншай“. В музикалната програма с песни и стихове се включиха и деца от града и всеодайни доброволци на ЦОП. Не липсваха и приказки с вълшебства. А в специално приготвената кръстословица децата се запознаха с думи като бъдник, гега, колаче и се пренесоха във времето на своите баби и дядовци.

Г-жа Пенка Димитрова – виден общественик на град Балчик и всеодаен добрововолец на ЦОП, разказа на децата за Коледа. Тя пренесе всички присъстващи във времена, когато традициите са били ежедневие, и припомни за тяхното значение и смисъл – като мост към нашите корени и нашите мечти и стремежи. Разказът се оказа завладяващ и емоционален за децата, а уютът на специално подредения битов кът и вкусната домашна пита, омесена от сръчни ръце, допълниха въздействащата картина и предпразничното очакване.

Инициативата използва основата на традиционните ценности, за да осигури възможност за тяхното утвърждаване, както и да насърчи контакта и обедини различните поколения, с различни интереси и разбирания. „Приказки по Коледа“ предостави още една възможност за опознаване и съхраняване на нашите корени в настоящето и укрепване на увереността в това, че до всички нас, не само по Коледа, има споделеност, приятелско рамо, вдъхновение и красота!