По случай 24 Май, се проведе инициатива, свързана с предстоящия празник.

По случай 24 Май „Дневен център за пълнолетни лица с увреждания“ /ДЦПЛУ/ гр. Балчик, „Център за настаняване от семеен тип за стари хора“ /ЦНСТСХ/ гр. Балчик, „Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания“/ЦНСТДБУ/ гр. Балчик и „Център за обществена подкрепа“/ЦОП/ гр. Балчик, в сградата на ДЦПЛУ, се проведе инициатива, свързана с предстоящия празник.
Денят, в който славим делото на Светите братя Кирил и Методий, денят на буквите и словото, денят на българския национален дух. Стремежът за познание и жажда за творчество е характерна черта на българина, почитта към дейците на просветното дело заема важно място в народопсихологията ни. Този възрожденски дух е искрата, която ни кара днес, на най-светлия български празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, тържествено да почетем и да се преклоним пред дейците на просветата, културата и науката.
Потребителите и екипите на ДЦПЛУ гр. Балчик и ЦНСТСХ гр. Балчик подготвиха за децата разнообразни задачи, песни, игри, кръстословица  и други занимания, свързани с българската писменост. Всички се забавляваха заедно. За завършек на  празника, имаше почерпка и изненади /подаръци/ за всеки.