В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

„Да се знае, да се помни, че България е жива

на будителите скромни българинът китка свива“

На 1-ви ноември отбелязваме Деня на народните будители. Първи ноември е онази дата, в която се връщаме назад във времето, за да си спомним и благодарим на всички онези, посветили живота си за нашата родина.

По случай празника, на 02.11.2017 г., екипът на ЦОП – Балчик и служителите на градска библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски 1870” реализираха инициатива, посветена на народните будители.

В нея се включиха деца от града, в това число и децата от ЦНСТ – Балчик. Те посетиха библиотеката, където се запознаха с презентация и участваха в беседа по темата. Деца и възрастни се преклониха заедно пред делото на Любен Каравелов, Софроний Врачански, Христо Ботев, Васил Левски и всички други, без които нямаше да имаме това, което имаме днес. В беседата всяко дете имаше възможност да сподели какво знае за този ден и на кой български будител се възхищава най-много. Силен интерес предизвика и подготвената презентация, която води г-жа Марияна Радева.

Инициативата даде възможност на децата да споделят вълнението на празника, като получат повече информация и затвърдят своето чувство за принадлежност, докосвайки се до историята, до значимото минало и символа на прогреса и развитието, на пробуждането и безграничността на човешкия потенциал и доброта!